2012 m. gegužės 6 d., sekmadienis

Kišas su kumpiu ir svogūnų laiškais

Tokios nesėkmingos dienos kaip ši jau seniai neturėjau, ir tikiuosi, kad vėl ilgai neturėsiu.
Visų pirma, lipant laiptais susipainiojo kojos , tad visai nežavingai išsidrėbiau laiptinėje, suplanavusi kepti pyragą turguje neradau rabarbarų, pakuodama siuntinuką užsimečiau ant kojos žirkles ir, žinoma, paplūdau krauju. Antra, vietoj to, kad automatiškai suvesčiau banko kortelės pin kodą bankomate, susimąsčiau, koks jis - taip užblokavau savo kortelę, ėjau iki artimiausio banko, bet nei jis, nei tolimesnis klientų aptarnavimo skyrius nedirbo...
Bet bet bet... Dieną išgelbėjo violetinės tulpės ir prancūziškas pyragas, kitaip tariant - kišas su kumpiu ir svogūnų laiškais.
Žinoma, ir su juo kilo visokių nesklandumų, bet vyno taurė ir gera knyga apie šimtametį, kuris išlipo pro langą ir dingo, numalšino neigiamas emocijas.


Kišas su kumpiu ir svogūnų laiškais
Manau, keturi žmonės pavalgytų:
Tešlai:
200 gramų miltų
100 gramų sviesto
kiaušinis
žiupsnelis druskos
2 šaukštai šalto vandens
Įdarui:
kelių svogūnėlių su laiškais
150 gramų rūkyto kumpio
50 mililitrų pieno
150 mililitrų grietinėlės
3 kiaušinių
150 gramų fermentinio sūrio
druskos, pipirų, prieskoninių žolelių

Šaltą sviestą supjaustyti kubeliais ir peiliais (bei pirštais) supjaustyti su miltais ir druska iki trupinių (žinoma, virtuvinis kombainas čia labai pagelbėtų). Kiaušinių išplakti, sumaišyti su dviem šaukštais šalto vandens, supilti ant trupinių ir greitai suminkyti tešlą. Ją suspausti į rutulį ir palaikyti šaldytuve 20 minučių.

Tuomet tešlą iškočioti, iškloti ja kepimo formą, padaryti kraštus. Tešlą užkloti kepimo popieriumi, ant viršaus priberti žirnių/pupelių ar ko negaila ir šauti į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių. Kepti apie 15 minučių, kol tešla kiek sukietės, tada nuimti popierių su užpildu ir kepti dar 5 minutes.

Per tą laiką pasiruošti įdarą: svogūnėlius ir kumpį susmulkinti, apkepinti keptuvėje. Kiaušinius išplakti, sumaišyti su grietinėle bei pienu, į šią masę suberti tarkuotą fermentinį sūrį. Įdėti prieskonių ir sumaišyti su kumpiu bei svogūnais.

Į apkepusią kišo formą supilti įdarą (man visas netilpo, per mažus kraštelius padariau) ir kepti orkaitėje apie 40 minučių, kol įdaras sutvirtės.

Šaltinis - Beatos šeimos kalendorius 2012, gegužės mėnuo.



Labai panašų pyragą su rūkyta vištiena, cukinija, paprika ir morkomis, jei neklystu, kepdavo A. mama. Niekaip neišprašiau recepto... Pagaliau galėsiu ir pati tokį pagaminti! Tiesa, man vargo buvo šiek tiek ir su tešlos gaminimu, ir su įdaro nesilaikymu pyrage (dėl ko artimiausiu metu teks iššveisti orkaitę), bet kitam kartui jau turėsiu patirties.
Beata sako, kad kišas yra pats geriausias piknikų maistas. Šiemet dar nebuvau nė viename piknike, bet manau, kad pasitaisysiu. Pyrago dar liko, galite pakviesti mane į sekmadienio iškylą, mielieji skaitytojai. Šypt.

O šįvakar atidariau balkono sezoną ir su vyno taure rankoje žiūrėjau į kieme žydintį kaštoną. Kartais vienatvė namie išeina į gera.


P.S. Rytoj vis tiek rasiu rabarbarų ir iškepsiu saldų pyragą!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą